5 praktických tipů (nejen) pro dětské trávení: Šťastné bříško pro šťastný život

Zatímco chvíle štěstí mohou pramenit z okolního dění, celková pohoda je úzce spjata s naším zdravotním stavem. Pozitivní návyky z oblasti stravy a životního stylu tak mohou zlepšit kvalitu našeho života. V tomto článku poodkryjeme povahu propojení mezi střevy a mozkem a ukážeme si různé zdravé návyky, které si vy i vaše děti můžete osvojit.

Přečíst více

Dynamika imunity mezi matkou a dítětem v těhotenství a po něm

Těhotenství a cesta k mateřství, které jím začíná, jsou plné neuvěřitelných zážitků, vzrušení a nepředvídaných změn. Protože se ve vašem těle odehrává těchto změn velké množství, udržování vyvážené střevní mikrobioty a fungujícího imunitního systému se stává o to zásadnější. Stvořit nový život není koneckonců žádná hračka!

Přečíst více

Výživná zimní strava: Budování imunity a doplňování střevní mikrobioty celé rodiny díky zdravým návykům

Pohodové rodinné večery u krbu, zábava na sněhu, ale také rýma, chřipkové období a každodenní výzvy pro naši imunitu – to vše přichází se zimním obdobím. Přesto může dobře vyvážená a výživná strava společně se zdravými návyky představovat účinnou podporu našeho zdraví. Zjistěte s námi více, a nakonec si přichystejte také zajímavou a výživnou pochoutku.

Přečíst více

Antibiotika bez obav

Chladné únorové počasí nás zahání do uzavřených prostor, kde úzký kontakt s ostatními lidmi a suchý ohřátý vzduch mohou doslova otestovat naši imunitu. Pokud vy nebo vaše děti nakonec onemocníte bakteriální infekcí, může být nutná léčba antibiotiky. Kromě léčivého účinku mohou mít antibiotika také nepříznivé efekty na vaše tělo, zejména pak na střeva. Zde je několik informací, které byste o antibioticích měli znát, a několik způsobů, jak můžete během léčby své tělo podpořit.

Přečíst více

Zpátky do školy – jak přežít a úspěšně absolvovat nový školní rok

Září pro mnohé z nás splývá s návratem dětí do školy. I když může komplikovat náš již tak nabitý program, skýtá začátek školního roku zároveň skvělou příležitost zavést nové rutiny, které pomohou zmírňovat každodenní stres rodinného života. Opětovné nastavení ranního vstávání, mimoškolních aktivit a domácích úkolů po dlouhém, líném létě plném nicnedělání, může být skutečně náročné pro všechny členy rodiny. Ale nový školní rok je také fantastickou příležitostí k vytvoření nových každodenních návyků, které udrží šťastné nejen vaše děti, ale také vás! Níže přinášíme několik osvědčených tipů pro návrat do školy, které vám pomohou si na nový rytmus zvyknout.

Přečíst více

Jaký význam pro nás mají zdravá střeva a jak je ovlivňuje moderní způsob života?

Věděli jste, že lidské tělo nejen, že obsahuje přibližně 30 miliard vlastních buněk, ale zároveň je domovem 38 miliard bakterií? Než ale propadnete panické hrůze z bakteriální infekce, můžete se uklidnit vědomím, že mnohé bakterie z bakterií ve vašem těle jsou ve skutečnosti prospěšné. Všechny mikroorganismy ve a na vašem těle, včetně bakterií, tvoří tzv. přirozenou mikrobiotu. Přibližně 90–95 % těchto mikroorganismů se nachází ve střevě a patří k tisícům různých druhů. Střevní mikrobiota nám, kromě jiného, pomáhá s trávením potravy, absorbovat živiny a regulovat a podporovat imunitní systém.

Přečíst více

Od početí do druhých narozenin – prvních 1000 dní

Po týdnech pohodlného vznášení ve vašem bříšku se miminko konečně poprvé nadechne a otevře oči do světa plného zázraků. Ve stejné chvíli ale bude také konfrontováno s vnějším světem a obrovským množstvím jeho faktorů. Naštěstí si tělo vyvíjí spoustu mechanismů, jak se před nimi chránit – souhrnně je známe jako imunitní systém.

Přečíst více

Cestování (nejen) s kojencem

Po dlouhých měsících přísných opatření proti šíření pandemie Covid-19, kdy bylo umožněno cestovat pouze v rámci republiky, se opět plně otevřely možnosti cestování i za její hranice. Možná i vy právě plánujete rodinnou letní dovolenou v zahraničí, proto nám dovolte se s vámi podělit o několik rad a tipů, jak si přesun do cílové destinace a pobyt v ní co nejlépe užít.

Přečíst více

O ústní dutinu pečujte od narození

O zdraví ústní dutiny svého dítěte byste měli pečovat již od jeho narození. U dětí a kojenců pomohou správné návyky předcházet nebo alespoň omezit výskyt zubního kazu. Pokud zavedete pravidelnou dentální hygienu již v útlém věku, váš potomek bude dobře nasměrován na cestě ke zdravému úsměvu.

Přečíst více

Péče o zuby a dásně je práce na celý život

Dodržování správné ústní hygieny je jednou z nejprospěšnějších věcí, které pro sebe můžete udělat – a to nejen pro zuby a dásně, ale pro své celkové zdraví. Když se o ně pečlivě staráme, pečujeme tak také o celé své tělo. Věděli jste, že stav ústní dutiny závisí také na složení ústní mikrobioty?

Přečíst více

Imunitní systém v různých etapách života

Pro vývoj silného imunitního systému je zásadních prvních 1000 dnů od početí. Imunita se však rozvíjí a mění po celý život. Od dětství přes dospívání a dospělost až do pokročilého věku se fungování imunitního systému proměňuje v závislosti na mnoha faktorech. Sami ovšem můžete udělat hodně pro to, abyste svůj imunitní systém posílili.

Přečíst více

Spokojená bříška – spokojená rodina

Nikdo nepochybuje o tom, že pestrá a vyvážená strava je klíčová pro zdraví celé rodiny. Jenže jak se stále zrychluje životní tempo, lidé skladbu potravy a stravovací návyky přizpůsobili, aby vůbec mohli v moderním světě fungovat. Do poslední minuty rozplánovaný den už se dnes netýká jen dospělých ale i dětí, které mají často stejně plný diář jako jejich rodiče. Je třeba zvládnout hudebku, trénink, návštěvy kamarádů, doučování…a seznam by mohl pokračovat téměř donekonečna. Rychlý životní styl může bohužel negativně ovlivnit stav trávení členů vaší rodiny, zvláště rané dětství je rozhodující pro vybudování zdravé střevní mikrobioty. V dnešním článku si projdeme některé nejběžnější trávicí obtíže a poradíme vám, jak se postarat o bezproblémové trávení celé rodiny.

Přečíst více

Jak se vyhnout trávicím obtížím na cestách

Trávicí obtíže jistě nejsou na seznamu zážitků, které plánujete na dovolené! Bohužel se ale jedná o nejčastější zdravotní problém všech cestovatelů. Cestování je skvělá věc, pro náš trávicí systém ale často představuje pořádnou zátěž. Exotická jídla, koření, odlišné podnebí, časové posuny, nezvyklé prostředí a změny běžného režimu, to vše může ovlivnit jinak bezchybnou práci našeho trávení. Naštěstí máme v rukávu pár triků, které vám pomohou trávení připravit na náročné podmínky na cestách.

Přečíst více

Sport a jeho vliv na trávicí systém

Všichni dobře víme, že při sedavém zaměstnání je pro celkové zdraví i zdraví trávicího systému důležitý pohyb. Nic se ale nesmí přehánět a velmi aktivní sportovci za svou vášeň často musejí zaplatit. V dnešním blogu se podíváme jednak na to, jak pohyb trávení prospívá, a také si povíme, jak extrémní sportovní výkony mohou negativně ovlivňovat střevní mikrobiotu a imunitní systém. Dále poradíme, jak fyzickou aktivitu a zdravé trávení správně skloubit dohromady

Přečíst více

Těhotenství – úžasný čas s drobnými úskalími

Od okamžiku, kdy se dozvíte o svém těhotenství, si začnete všímat, že se vaše tělo mění. Jak se přizpůsobuje nové situaci, projevují se změny – některé z nich očekávané, jiné méně.

Přečíst více

Imunitní systém – efektivní ochrana 24 hodin 7 dní v týdnu

V našem těle funguje složitý systém, který nás chrání před škodlivými cizorodými látkami, patogeny a antigeny (viry, bakterie, škodliviny), s nimiž každý den přicházíme do styku. Poskytuje nám nepřetržitou ochranu bez ohledu na to, co právě děláme nebo kde jsme - 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Tento obranný a monitorovací systém označujeme termínem imunita nebo imunitní systém.

Přečíst více

Kojenecká kolika: co to je a co dělat, když trápí vaše miminko?

Na svoji novou roli maminky jste se pečlivě připravovala celé měsíce – počítala jste samozřejmě i s tím, že váš drobeček bude plakat a že se zpočátku moc nevyspíte.

Přečíst více

Co byste měli vědět o spokojeném bříšku vašeho batolete?

Kam se ten první rok poděl? Před chvílí jste si přinesli svůj uzlíček štěstí z porodnice a dnes už zkouší první krůčky a vy chystáte oslavu prvních narozenin!

Přečíst více