Vláknina jako součást jídelníčku: jak a proč ji zařadit

Food bloggerka Jana Duffková sdílí snadný návod, jak přidat do rodinného jídelníčku více vlákniny. Proč je vlastně vláknina v naší stravě tak důležitá? Přečtěte si několik praktických tipů v našem článku.

Nejsem ten typ… 

Nejsem typ člověka, který si každý chod váží a trápí se nad přesným množstvím sacharidů, lipidů a dalších živin. Jídlo je pro mě především zdrojem potěšení i radosti, a kdybych ho měla neustále analyzovat, asi bych si ho tolik neužila. O tom, co doma jíme, přemýšlím neustále, zapojuji ale hlavně zdravý „selský rozum“. Nejdůležitější je pro mě zajistit, aby naše talíře (a svačinový box mého staršího syna) obsahovaly dostatek zeleniny, ovoce, kvalitních bílkovin a tuků.

Význam vlákniny

Konzumujeme většinou pokrmy připravené ze základních surovin, a když si vybírám, co si na ta talíř naskládáme, myslím i na vlákninu a probiotika. Imunita a celkový pocit pohody začínají ve šťastných střevech, a právě zde hraje vláknina zásadní roli:

  • Podporuje totiž jejich správnou funkci.
  • Slouží jako „potrava“ pro přirozenou střevní mikrobiotu a pomáhá tak udržovat její rovnováhu
  • Zároveň je "potravou" také pro probiotika.

Dětem pro jistotu přidávám také probiotika v podobě doplňků stravy, protože někdy je náročné zajistit, aby jich měly dostatek pouze z potravy. Pro mého staršího syna ve formě žvýkacích tablet BioGaia Protectis a pro miminko v dětských kapkách BioGaia Protectis. A my dospělí si dopřáváme hlavně spoustu fermentovaných mléčných výrobků a zeleniny (milujeme korejské kimchi!) – zvládáme je jíst ve větším množství a častěji.

Jak jíst dostatek různých druhů vlákniny

Dosáhnout dostatečného příjmu vlákniny je opravdu snadné a přirozené, protože ji najdete opravdu v široké škále ingrediencí, a když jíte alespoň trochu zdravě, pravděpodobně vám chybět nebude. Vláknina se dělí na dva typy:

  • Rozpustná – vyživuje probiotika, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a stabilizovat hladinu cukru v krvi)
  • Nerozpustná – stimuluje funkci střev

Rozpustnou vlákninu najdete třeba v jablkách, mrkvi, citrusových plodech, ovesných produktech, luštěninách, sladkých bramborách a semenech jako chia nebo len. Nerozpustná vláknina se nachází v celozrnných výrobcích, ořeších, listové zelenině a zejména pak ve slupkách ovoce a zeleniny. Proto ideálně nakupuji ovoce a zeleninu z kvalitních zdrojů a neloupu je. Některé potraviny dokonce obsahují oba druhy vlákniny: například květák, který často jíme doma v různých úpravách.

Závěr

A aby byla tato óda na vlákninu kompletní, nemohu opomenout ani fakt, že když jím jídlo, které jí obsahuje dostatek, cítím se sytá delší dobu a nemám pak tendenci neustále něco uždibovat, což je pro mě jinak docela náročný úkol.