Nový rok, nové možnosti: Jak podpořit svou rodinu?

Začátek nového roku je vždy příležitostí, jak začít znovu a lépe. Je to čas nových výzev, předsevzetí a možností zaměřit se na skutečné priority – na zdraví vaší rodiny. V roce 2025 by to měla být podpora imunity, která hraje klíčovou roli v pohodě a rovnováze po celý rok.

Budování imunity začíná brzy

Základ imunitní funkce začíná již při narození. Během prvních let života se imunitní systém dítěte rychle vyvíjí, což je do značné míry ovlivněno jeho střevní mikrobiotou. Podpora imunity není zapotřebí pouze u nejmenších, je to celoživotní záležitost.

Jak lze funkci imunitního systému podpořit? 

Imunita a střevní mikrobiota spolu úzce souvisejí. Prospěšné střevní mikroorganismy, včetně probiotických bakterií, hrají roli při zpracování živin a celkové rovnováze organismu. Proto je důležité o stav střevní mikrobioty pečovat, což mj. zahrnuje vyhýbání se nadměrnému pití alkoholu, kouření, průmyslově zpracovaným potravinám a dalším faktorům, které mohou tento křehký systém narušit.

Péče o imunitu během zimního období

Zima a chlad představují pro imunitní systém náročnou výzvu. Vyvážená strava a aktivní životní styl mohou dětem i dospělým pomoci udržet imunitní systém funkční 
i v chladných měsících. Důležité je také dbát na dostatečný příjem vitaminu D.

Úloha vitaminu D

Vitamin D přispívá k normální funkci imunitního systému. Méně slunečního záření během zimy snižuje přirozenou tvorbu vitaminu D v kůži, a proto je důležité ho doplňovat z vnějších zdrojů. Potraviny jako tučné ryby, játra a vaječné žloutky jsou dobrým zdrojem vitaminu D, zatímco fermentované potraviny jako jogurt nebo kysané zelí pomáhají doplňovat prospěšné střevní bakterie.

Co zařadit do zimního jídelníčku

V zimě se zaměřte na potraviny, které jsou bohaté na vitaminy, omega-3 mastné kyseliny a prospěšné bakterie:

  • fermentované potraviny, jako je jogurt, kimchi a kysané zelí, pomáhají doplňovat bakterie střevní mikrobioty
  • ryby s vysokým obsahem tuku, jako jsou losos, makrela nebo sleď včetně jater, jsou vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin a vitaminu D.
  • mezi rostlinné varianty patří vlašské ořechy, kapusta, lněná, chia a konopná semínka.
  • vitamin D se nachází také v játrech a vaječných žloutcích.

Buďte proaktivní

O stav trávicího systému a střevní mikrobioty je nutné pečovat aktivně a v průběhu celého roku. Přirozenou rovnováhu mohou narušit například antibiotika, která jsou v některých situacích nezbytná, ale na mikrobiotu střev a potažmo trávení mohou mít negativní dopad. 

Proaktivní užívání probiotických doplňků stravy představuje jednoduchý způsob, jak podpořit mikrobiotu střev u dětí i dospělých. Probiotika BioGaia jsou klinicky prověřená
a mohou je užívat jak děti, tak jejich rodiče.

Jak vybrat ta správná probiotika?

Při výběru probiotického doplňku stravy hrají klíčovou roli konkrétní kmeny probiotických bakterií a kvalita zvoleného produktu. Probiotika BioGaia s Limosilactobacillus reuteri Protectis (L. reuteri DSM 17938) jsou klinicky testována ve více než 260 studiích a jsou použitelná u dětí již první den po narození.

Ne všechna probiotika jsou stejná – specifické kmeny se liší podle svého působení a části organismu, kterou kolonizují (např. ústní dutina, střeva, kůže atd.).

Nastartujte svůj nový rok

Začněte nový rok investicí do zdravějšího životního stylu. S probiotiky BioGaia můžete pečovat o střevní mikrobiotu své rodiny každý den.